Handla smartare - med PETER HAHN-appen. Tydlig, enkel, snabb.

Installera

Blusar

Kategorier
Filtrera
Sortera efter:
Topplistan

Sidan

Sidan 1 av 11

Vi söker just nu efter passande höjdpunkter för dig

Sidan

Sidan 1 av 11

Blusar för en stilfull framtoning

En vit blus passar till allt. Det är sant, men det slutar inte där. Olika färger, modeller och material gör detta plagg till en allrounder och är ett absolut måste i varje kvinnas garderob. I en avslappnad kombination med stuprörsjeans eller stylad med en snygg kjol – blusar passar alla och låter sig integreras i varje klädstil. Det är alltså lättare än någonsin att lyckas med en stilsäker vardagsklädsel.

Skjorta och blus, är det inte samma sak?

Vid första blicken verkar det inte vara någon större skillnad. Kvinnor bär blusar, skjortor är för män. Den tydligaste skillnaden är knäppningens placering, medan den sitter på höger sida på skjortor knäpps blusar från vänster sida.

Detta har en historisk orsak. Damer med hög status hade ofta en piga som hjälpte till med påklädningen och för dessa var det lättare att knäppa knappar som satt på vänster sida. För männen var det tvärtom, det underlättade för dem att ha knapparna på höger sida.

Denna knapp-tradition finns än idag, även om pigor inte längre är en vanligt förekommande företeelse. Men den största skillnaden mellan blusar och skjortor är deras snitt, eftersom det anpassas efter den manliga respektive kvinnliga anatomin.

Blusar för rätt tillfälle

Ett nästintill oändligt antal blusar får kvinnors hjärtan att slå snabbare och ger många anledningar att fylla garderoben med nya exemplar. Ingen modell är den andra lik – det finns skillnader i snittet, olika varianter av kragar och ärmar men även speciella dekorationer. Blusar kan därför göra väldigt olika intryck:

  • Klassisk
  • Feminin
  • Festlig
  • Sportig

En blus passar sällan i bara en av dessa kategorier, istället överlappar stilarna varandra vilket gör varje blus till ett unikt plagg.

En klassisk look passar alla tillfällen

Oavsett om du ska på ett möte, en stilfull affärsmiddag eller tillbringa en avslappnad kväll med dina bästa vänner, är en enkel vit blus alltid ett bra val. Även svarta blusar lämpar sig för många olika slags tillfällen och kan med hjälp av olika accessoarer och jackor kombineras på nya sätt varje gång.

På så vis kan man själv bestämma hur elegant ens outfit ska vara. Därvid är framförallt materialet avgörande eftersom exempelvis bomull gör ett avslappnat intryck som lämpar sig bäst för fritidsaktiviteter.

Feminin och figurbetonad

Ett feminint snitt är rätt för den som vill synas. Med en betonad midja och eleganta tyger kan den feminina sidan visas upp särskilt bra. Även blommiga mönster och extravaganta broderier pryder blusar och drar allas blickar till sig. Strass och pärlor, men även band, sjalar och rosetter är snygga alternativ till en enkel klassiker med skjortkrage.

Ärmarnas längd är också avgörande. Förutom den uppenbara skillnaden mellan en kort ärm, lång ärm och trekvartsärm finns det mycket spelrum när det kommer till ärmens form. Populära puffärmar och öppna partier kan förstärka enfärgade blusars feminina intryck och ser oerhört bra ut, framförallt tillsammans med ett par tajta jeans.

En snygg kväll på en festlig tillställning

För fina tillställningar och festligheter behövs en riktigt snygg blus. Blusar i äkta siden eller ädel satin är tillverkade i synbart hög kvalitet. Dessutom kan de prydas av krås, volanger eller band som kan knytas till en elegant rosett vid halsen.

I kombination med kjol, blazer och graciösa pumps fulländas looken perfekt – så du kan vara förtrollande elegant och utmärka dig på varje evenemang.

Sportig i vardagen och på fritiden

Blusar av ledigt linne och bekväm bomull passar perfekt både på fritiden och kontoret eftersom tygerna är både behagliga och ser propra ut. Rutor och ränder sätter extra färg på vardagen.

Och när vädret blir lite svalare kan man helt enkelt ta på sig en väst eller en mysig tröja. Så lätt är det att skapa en populär lager-på-lager-look och samtidigt göra blusen vinterduglig.

Kragar för alla smaker

Normalt sett föreställer man sig blusar i en klassisk stil: långa ärmar, normal skjortkrage och figursytt snitt. Men bortsett från den välbekanta skjortblusen kan dessa toppar se helt annorlunda ut, till exempel bodyblusen som knäpps ihop i grenen och därigenom inte kan åka ur byxorna.

Tunikor passar perfekt till sommaren eftersom de är luftiga och har en avslappnad passform. Tunikan kännetecknas av dess knäppning som räcker till blusens mitt. Även en bluströja är ett bra alternativ för kontoret, den utgör en smakfull medelväg mellan elegans och fritidsklädsel. Blusar utan krage blir hela tiden populärare men följande varianter på kragen är de klassiska:

  • Skjortkrage
  • Reverskrage
  • Ståkrage
  • Peter Pan-krage
  • Rosett

Förutom dessa finns ytterligare varianter och iögonfallande variationer av dessa former. Skjort- och reverskragar är de klassiska alternativen medan ståkragar är ovanligare.

Peter Pan-kragen är en variant som ligger platt och har runda hörn. Rosetten består av två långa band av blusens tyg och ersätter kragen så att säga. Banden knyts till en lös rosett, vilket är en väldigt omtyckt dekoration för blusar.

Från elegant siden till sportig jersey

Riktigt fina blusar består ofta av ren siden och är tack vare det svala tyget riktigt bekväma. Materialet är lätt och skrynkelfritt men ändå tåligt. Det är bara skötseln som är lite omständligare, så var försiktig med tvätten.

När det kommer till T-shirts och blusar för fritiden är lätta och luftiga material efterfrågade. Bomull och linne är särskilt omtyckta och känns mycket behagliga på huden. Men även viskos är ett utmärkt alternativ eftersom det känns väldigt likt bomull men inte är riktigt lika varmt, vilket är en avgörande fördel under varma sommardagar. I detta sammanhang stöter man ofta på begreppet jersey.

Jersey är ett mjukt och elastiskt tyg som tack vare att det är lätt ribbat ser vävt ut. Oftast består jersey av en viskosblandning och är därigenom oerhört mjukt.

Viskos är även lättare att färga och färgen håller dessutom sin intensitet längre. Därför tillverkas ofta mönstrade blusar av viskos, men även syntetfiber såsom polyester lämpar sig utmärkt för mönstertryck. För oavsett hur fin en vit blus kan vara – lite färg och snygga mönster får inte saknas i garderoben.

Säker betalning
Med kort eller faktura
FANTASTISK SERVICE
För att du ska bli nöjd
Retur
Kostnadsfritt och enkelt
Kundtjänst
040-13 33 31
PETER HAHN:s kundtjänst
040-13 33 31


Välkommen att ringa vår personliga kundtjänst vardagar 08–18, lördagar 09–15.

Du kan även skicka ett meddelande till
service@peterhahn.se