Handla smartare - med PETER HAHN-appen. Tydlig, enkel, snabb.

Installera

Kappor i lamaull

I denna kategori, tyvärr finns inga produkter tillgängliga

Vi söker just nu efter passande höjdpunkter för dig

Damkappor i lamaull - eleganta plagg med en lyxig känsla

En kappa i ull från lama eller rent av deras mindre släktingar vikunja eller alpacka är något av det mjukaste och skönaste som finns. Den ull som används för att göra kappor och andra kläder kommer från lamadjurens undersida och är betydligt mjukare än den tjockare och strävare ullen som finns på deras ryggar. I jämförelse med fårull är lamaull lättare, har en lyxigare känsla och en klarare lyster - men är samtidigt också varmare. Faktum är att lamaull är upp till sju gånger varmare än fårull, något som förklaras av strukturen på ullens fiber, som i fallet lamaull antingen kan var luftfylld eller formad i ett mönster som påminner strukturen på bivax. Dessa egenskaper gör den perfekt för att tillverka en kappa som både är elegant och håller värmen i ett nordiskt klimat.

Olika typer av lamaullskappor

Lamaullskappor står för en tidlös stil och en representativ elegans. Med en klädsam krage och ärmuppslag i material med lång lugg förstärks det exklusiva uttrycket medan varianter med stora dekorknappar och ståkrage är något mer modebetonade i sin uppenbarelse. Lamaullskappor är lättmatchade, tack vare sin klassiska form och sitt lyxiga naturmaterial. Med en figurvänlig swaggermodell är dessa kappor en anledning till att faktiskt längta till den kallare årstiden. Med en vackert glänsande fjäderlätt alpackaull är dessa kappor dessutom något av den diametrala motsatsen till de bylsiga parkas som brukar synas när termometer närmar sig fryspunkten i kalla Norden.

Ett viktigt kulturdjur i Anderna

Lamadjuren tillhör familjen kameldjur och lever i Anderna i Sydamerika. I motsats till sina släktingar kamel och dromedar saknar lamadjuren puckel. Av befolkningen i Anderna har laman använts som ett lastdjur i tusentals år. Dessutom användes deras mjuka päls till kläder, köttet åts, huden blev till läder, fettet användes till att göra levande ljus medan djurets exkrementer eldades som bränsle. När de spanska conquistadorerna anlände till regionen där inkafolket levde på 1500-talet fanns det runt tio miljoner där. Sedan dess har djuren tappat i betydelse på grund av hästens och fårets införande, men än i dag finns det runt tre miljoner lamadjur.Många vet att laman kan spotta, något som de faktiskt gör för att skydda sig mot fiender. Däremot är det mycket ovanligt att ett lama spottar mot en människa - om de gör det är beror det troligen på att de blivit felaktigt uppfödda. Lamadjur är flockdjur, och ibland spottar de mot varandra som en del av upprättandet av grupphierarkin. I de fall då ett lamadjur har blivit uppfött i lite för nära kontakt med människor kan det förekomma att de spottar mot dem i vuxen ålder, eftersom de då uppfattar människorna som en del av flocken.

Lama, vikunja eller alpacka - vad är skillnaden?

Det finns flera olika lamadjur, men de vanligast förekommande är de båda tama djurarterna lama (Lama glama) och alpacka (Vicugna pacos). Alpackan är mindre till storleken än laman,med ett kortare huvud och spetsigare öron. Till skillnad från laman är alpackan inte framavlad för att vara ett packdjur, utan enbart för deras fina ulls skull. Alpackaull är glansigt, mjukt och dessutom av naturen både vattenavstötande och flamsäkert. Alpackan finns i två underarter: Suri och Huacaya, och dessa skiljer sig från varandra i hur ullen ser ut. Huacaya-alpackan är den vanligaste typen och de har en tätare ull. Suri-alpackan utgör bara runt tio procent av den totala alpackapoulationen, och återfinns på lägre höjd än Huacaya-alpackorna som i regel lever upp i Anderna. Suriull är därför mindre tät men tjockare och längre. Ull från suri-alpackor är dyrare.Apackor hålls ofta tillsammans med fårhjordar, eftersom alpackorna med hjälp av sina utpräglade spotteknik kan jaga bort rovdjur. I regel klipps alpackorna en gång om året, på våren. Ett vuxet djur har i regel mellan 1,5 och 2,5 ull av den typ som man gör lamaullkappor av, så det är inte konstig att alpackaull räknas som ett lyxmaterial. än exklusivare är ull från vikunjor, som är alpackans vilda släkting. Här nedan ser du en överskådlig uppställning över skillnaderna mellan ull från de olika typerna av lamadjur:

  • Vikunjaull – mycket in, mjuk, och exkusiv ull från vikunja.
  • Alpackaull – glansig och mjuk ull från djuret alpacka.
  • Lamaull – påminner om alpackaull men är något grövre. Från lama.


Praktiska råd angående plagg av lama- och alpackaull

Till skillnad från fårull innehåller lamaull inget lanolin, vilket innebär att många som är allergiska mot fårull kan bära lamaull utan att få några allergiska reaktioner. Lamaull är en "självtvättande" fiber och kräver mindre tvättande än andra fibrer. Vädra gärna plagget i stället efter användande. I övrigt rekommenderar vi specialrengöring.

Fin alpackaull

Att lama- och alpackaull är väldigt fint råder ingen tvekan om. Diametern på ullfiber mätt i mikrometer, alltså tusendelar av en millimeter. En vikunjafiber är i snitt 6-10 mikrometer i diameter medan surialpackafiber ligger på 10-15 mikrometer. Som en jämförelse ligger mohair mellan 25–45 mikrometer.

Säker betalning
Med kort eller faktura
FANTASTISK SERVICE
För att du ska bli nöjd
Retur
Kostnadsfritt och enkelt
Kundtjänst
040-13 33 31
PETER HAHN:s kundtjänst
040-13 33 31


Välkommen att ringa vår personliga kundtjänst vardagar 08–18, lördagar 09–15.

Du kan även skicka ett meddelande till
service@peterhahn.se