Handla smartare - med PETER HAHN-appen. Tydlig, enkel, snabb.

Installera

Koftor

Kategorier
Filtrera
Sortera efter:
Topplistan
1 2 3 från 6 »

Sidan

Sidan 1 av 6

Vi söker just nu efter passande höjdpunkter för dig
1 2 3 från 6 »

Sidan

Sidan 1 av 6

Trendiga koftor för den kalla årstiden

Den populära lager-på-lager-looken eller hellre lätt över axlarna – med koftor kan man göra outfiten komplett på ett fantastiskt sätt. Särskilt i övergångsperioder är koftan perfekt. Tidigt på morgonen håller koftan en mysigt varm och kan öppnas lite lätt under dagen eller tas av helt så snart de första värmande solstrålarna når huden. Till en elegant klänning eller till avslappnade tygbyxor – olika färger och snitt gör det möjligt att kombinera cardiganen på många olika sätt.

Rätt snitt gör skillnad

Långtråkiga kläder tillhör sedan länge det förflutna. Oavsett om den räcker ner till höften eller ner till knäna, har långa ärmar eller enbart räcker till armbågarna – med damkoftan är allt möjligt. Med den perfekta cardiganen handlar det om till vilket tillfälle den är tänkt och vilket snitt som ser särskilt smickrande ut. Den som snarare är liten och nätt drunknar i en kofta som går ända ner till golvet.

Feminin och figurbetonad

Den som vill framhäva sina kvinnliga kurvor och som har smala axlar är utmärkt klädd i midjesmala koftor. Det spelar ingen roll om den är lång eller kort; med ett ribbstickat midjeband eller ett skärpkan man markera den smala midjan perfekt. Även accenter som synvinklar och andra accessoarerframhäver figuren. Tack vare ärmens trekvartslängd ser benen längre ut och även öppna knappar på koftan kan se smickrande ut.

För att avleda blickar från en lite bredare höft och få den att framstå på ett smickrande vis bör man undvika oversize-modeller. Koftan bör inte heller sluta vid höften, eftersom det drar till sig uppmärksamhet till höften.

Löst fallande och avslappnat

Ska koftan snarare verka avslappnad och vara mysigt varm är tajta jeans och figurbetonade toppar under koftan ett måste. Den som tar på sig en lös överdel under en tjock kofta ser genast oproportionerlig ut och gör så att alla former försvinner.

Framför allt långa koftor blir alltmer populära. Med en klänning och boots eller med tajta byxor – för kalla dagar är den långa koftan en perfekt följeslagare. Med en sjal eller mössa kan man ha det fluffigt varmt på vintern och samtidigt blir outfiten komplett.

Från vitt och svart till rött och blått

En enkel grå färg eller hellre färggranna färger? Det är upp till var och en – och beroende på årstid och outfit. Även svarta byxor och en tröja kan piffas till på ett utmärkt sätt med färgglada koftor och gör en på gott humör i den färglösa vardagen. Den som uppskattar en särskilt vågad look kan satsa på olika mönster.

De klassiska färgtonerna svart, vit och grå kan kombineras på ett täckande vis. Koftor kan verka eleganta i basic- eller business-looken, men kan även vara mycket olika trots entonade färger. Jackorna utmärker sig med ett särskilt snitt eller kan vara stickade på olika sätt.

Även väskor drar till sig till en viss uppmärksamhet. Olika former och storlekar erbjuder tillräckligt med utrymme – och plats för händerna när det är kallt ute.

Norskt mönster, ränder eller rutiga detaljer – cardigans behöver inte längre vara enkla och enfärgade. Det är upp till en själv om man vill sticka ut eller om man till exempel vill följa svartvita trender.

Fluffigt varm eller lätt över axlarna

Mysigt inpackad i ett tjockt täcke, med en varm kopp te i handen och med en gosig grovstickad kofta på sig gör att kalla kvällar genast blir mycket härligare. Samtidigt är ett luftigt tyg perfekt för långa koftor som man lätt kan kasta om sig på stranden och som håller den kalla kvällsluften borta. Skillnaden finns i materialet. Följande material är de som används oftast:

 • Ull, t.ex. mohair
 • Bomull
 • Elastan
 • Syntetfiber
 • Linne
 • Silke

Tygerna skiljer sig inte enbart mellan deras värmande egenskaper, utan även i tillverkning och i livslängd. På så vis är koftor lämpade för olika årstider och tillfällen – beroende på tygets storlek och tjocklek.

Ull
I princip skiljer man mellan följande två typer: bomull och linne räknas som växtbaserad ull – även om enbart djurpäls betecknas som ull enligt textilmärkningsreglerna.

Ullens egenskaper beror på regionen som djuret befinner sig i: Ju kallare omgivningen är, desto tjockare är håret som därmed har bättre värmande egenskaper.

Alpackaull kommer från de sydamerikanska små kamelerna som har en extremt tjock päls. Ullen räknas till ett av de varmaste ullgarnen och därmed är koftor av detta material, tack vare de mjuka djurhåren, särskilt behagliga för huden. Kashmir är känt för dess fina kvalitet och dess mycket höga pris, eftersom varje get enbart ger en liten mängd kashmirull. Ullen är ovanligt kort, extremt mjuk och värmer perfekt.

Mohair tillhör också den dyrbara ullen och utvinns från angorageten. Ullen har en hög densitet, men är samtidigt lättare än t.ex. fårull som till exempel merinofårets merinoull.

Växtbaserade fibrer

Bomull är extremt temperaturreglerande och släpper igenom fukt så att koftorna kan andas och absorbera mycket effektivt. Tyget är mycket enkelt att rengöra och är behagligt mjukt mot huden. Dessutom är bomull extremt elastiskt, vilket gör att koftor av detta material fortare blir skrynkliga.

Linne passar perfekt till sommaren. Linne ligger lätt och löst på huden så att det skyddar mot vinden, men inte värmer alltför mycket.

Övriga material

Polyester, nylon och akryl räknas som syntetfiberoch är generellt ganska lättskötta och varma. Dock är de gjorda på konstgjord väg. Syntetfiber är framför allt perfekt för fint stickade koftor. Luftiga koftor är ett perfekt komplement till varje sommaroutfit och ger en modern look på vintern.

Kombinationstips och -tricks

Den som tycker att man enbart kan kombinera koftor med jeans och T-shirts har ännu inte testat på följande stora antal kombinationsmöjligheter :

 • med kjol och strumpbyxor på vintern
 • sportigt, med sneakers eller bekväma skor
 • med skärp, för att framhäva figuren
 • tillsammans med eleganta klänningar, för att göra dem mer vardagliga
 • till en enkel outfit med eleganta skor som drar till sig uppmärksamheten
 • över en skjorta eller en blus, för en enkel look

Till skillnad från tröjor kan man bära koftor till fler tillfällen och i mer varierande väderförhållanden. När den är stängd och knäppt håller den en varm och skyddar mot vind och kyla – när koftan är öppen svalkar den även på ett uppfriskande sätt.

På så vis möjliggör damkoftan den populära lager-på-lager-looken. De olika lagren, som man har på sig över varandra, gör det å ena sidan enklare att anpassa sig till olika temperaturer. Å andra sidan är man inte tvungen att låta den eleganta blusen hänga i garderoben när det blir kyligare ute. Mer frihet att gestalta, kombinera och känna välbefinnande.

Säker betalning
Med kort eller faktura
FANTASTISK SERVICE
För att du ska bli nöjd
Retur
Kostnadsfritt och enkelt
Kundtjänst
040-13 33 31
PETER HAHN:s kundtjänst
040-13 33 31


Välkommen att ringa vår personliga kundtjänst vardagar 08–18, lördagar 09–15.

Du kan även skicka ett meddelande till
service@peterhahn.se