Handla smartare - med PETER HAHN-appen. Tydlig, enkel, snabb.

Installera

Loafers/Mockasiner

Kategorier
Filtrera
Storlek
Färg
Material
Märke
Pris
Sortera efter:
Topplistan
1 2 3 från 8 »

Sidan

Sidan 1 av 8

Vi söker just nu efter passande höjdpunkter för dig
1 2 3 från 8 »

Sidan

Sidan 1 av 8

Loafers och mockasiner i dammodeller

Loafers och mockasiner är två skotyper som båda förenar elegans med bekvämlighet. Med sina låga klackar är det här skor som man kan gå långt i, både bildligt och bokstavligt. I regel har de gummisulor och yttermaterial av skinn, mocka eller nappa.

Bra att tänka på angående loafers och mockasiner

Såväl skinn som mocka och nappa är naturmaterial som håller länge och med rätt skötsel ofta till och med ser bättre ut med åren. Allt läder behöver smörjas för livslängden ska bli så lång som möjligt. Beroende på hur mycket skorna används, och därmed utsätts för slitage, sol, väder och vind, är det klokt att etta in dem två till fyra gånger om året. Om man underlåter att smörja lädret kommer det med tiden att torka. Då tappar det sitt naturliga skydd mot slitage, smuts och regn. Passerar det alldeles för långt tid utan skovård kommer det bildas små torra sprickor i själva narven, det vill säga den starka, skyddande läderytan. Har det gått så långt att det har bildats torrsprickor får man inte bort dem längre, men om man smörjer in lädret noggrannt kan man åtminstone hoppas på att förfallet inte fortsätter ytterligare.När det gäller skor av mocka det viktigt att kontinuerligt hålla dem rena. Det kan vara en bra idé att investera i en tagelborste, alltså en borste med hästhår. Det gäller för övrigt även för skinnskor. Tagelborstar har den stora fördelen att de är mycket skonsamma och mjuka. De rengör mockan på ett perfekt vis från löst damm och annat som kan ha fått fäste efter att ha vandrats i under en dag. även om skorna vid en första anblick inte ser det minsta smutsiga ut är det i allmänhet regelbundet användande där smuts och damm långsamt gror sig in i mockan som gör att materialet på sikt tappar sin lyster. Men trots regelbunden borstning kan det uppstå behov av en lite större rengöring. Ett tips på en skonsam behandling av mocka är att koka upp vatten i en tekanna och sedan hålla skon över den stigande ångan. Den lyfter mockans fibrer och rengör utan att skada ytan. Det rör sig om en lättare rengöring, om det behövs kan den följas upp med att fibrerna lyfts upp ytterligare med hjälp av en räfflad mockaborste i gummi. Rör det sig om en specifik fläck på mockaskorna finns det även ett specifikt radergummi för mocka som ska gnuggas mot fläcken. Genom en sådan punktrengöring minimeras påfrestningen på den övriga mockan.På skinnskor kan impregnering stänga skinnets porer, så det rekommenderar vi inte. När det gäller mocka, som man ju vill hålla i nyskick så länge som möjligt, är det annorlunda. Många väljer att direkt efter köp spraya sina skor med en impregneringsspray, eftersom det hjälper att skydda dem mot fukt och smuts.

Mockasinernas bakgrundshistoria

Historiskt sett var mockasinen den vanligaste skotypen hos ursprungsbefolkningen över stora delar av Nordamerika. Själva ordet kommer också från det nu utdöda indianspårket powhatan som talades i vad som i dag är den amerikanska delstaten Virginia. En av fördelarna med mockasiner är att de skyddar foten, samtidigt som den som bär dem kan känna jorden under sina fötter. Med det sagt så användes det även mockasiner med hårda sulor i de områden där marken var stenig och det förekom kaktusar.

Loaferns bakgrundshistoria

Loafers är en typ av slip-onskor, som ofta bygger på mockasinens basutförande. En av de första att tillverka loafers var skomakaren Wildsmith Shoes i London. Grundaren barnbarn John Wildsmith lär för övrigt ha myntat det bevingade uttrycket: du befinner dig antingen till sängs eller i dina skor, så det lönar sig att investera i båda delarna. En annan arvinge till skomakarföretaget, Raymond Lewis Wildsmith, uppfann den så kallade Wildsmithloafern år 1926 som en innesko åt den engelske kung George VI. Som så ofta i historien spreds sig användadet sedan till bredare folklager, och i dag brukar denna typ av loafers kallas Windsorloafer.I Norge uppfann skomakaren Nils Gregoriusson Tveranger en sorts loafer redan 1908 i en lilla staden Aurland vid Sognefjorden. Denna så kallade Aurlandsko vann pris på en utställning i Bergen 1910. Nils Gregoriusson Tveranger hade som barn utvandrat till USA där han gick i lära hos en skomakaren, innan han flyttade tillbaka till Norge som 20-åring. När han skapade sina skor hämtade han såväl inspiration från Iroquoi-indiandernas mockasiner som de skor som skor som lokala bönder vid Sognefjorden hade burit i alla tider. Aurlandskorna blev med tiden populära runt om i Europa, och även i USA där Esquire magazine skrev om dem.

Familjen Spaulding i New Hampshire utgick från Aurlandskorna när de började tillverka en ny skotyp 1930 som de kallade loafers.

Olika typer av loafers

Förutom de typer som redan har nämnts här ovan finns det ytterligare en handfull namn på olika sorters loafers. Här nedan följer en översikt:

    • Wildsmith
    • Aurland
    • Pennyloafers
    • Kilted loafers
    • Gucciloafers
    • Belgiska loafers
    • Tasseled loafers
Säker betalning
Med kort eller faktura
FANTASTISK SERVICE
För att du ska bli nöjd
Retur
Kostnadsfritt och enkelt
Kundtjänst
040-13 33 31
PETER HAHN:s kundtjänst
040-13 33 31


Välkommen att ringa vår personliga kundtjänst vardagar 08–18, lördagar 09–15.

Du kan även skicka ett meddelande till
service@peterhahn.se