Handla smartare - med PETER HAHN-appen. Tydlig, enkel, snabb.

Installera

Vandrarskor

Kategorier
Filtrera
Storlek
Färg
Material
Märke
Pris
Sortera efter:
Topplistan
1 av 1

Sidan

Sidan 1 av 1

Vi söker just nu efter passande höjdpunkter för dig
1 av 1

Sidan

Sidan 1 av 1

Med fokus på det viktiga

Att ta sig ut i skog och mark, med hunden, vännen eller alldeles själv, är något av det bästa vi kan göra. Vi får motion, frisk luft och kanske ett möte med några storögda kossor, skuttande rådjur och en glidande fågelflock. Vips har det gått en timme eller två. Kanske har vi kaffe och mazariner eller äggsmörgåsar med, och slår oss ner på en stubbe och lyssnar på vindens sus i trädtopparna. I bästa fall har vi inte tänkt en sekund på våra fötter. De är torra, varma och mjuka. En förutsättning för detta är förstås ordentliga vandrarskor.

Stabilitet och komfort

Vi går över daggstänkta berg fallera! En vandring kan lätt förvandlas till ett riktigt litet äventyr. Stigen smalnar och blir stenig, eller plötsligt blir det brant och marken hal av rötter. Kanske vi rentav måste ta en avstickare till hallonsnåren bortanför tjärnen… Det är här vandrarskorna kommer in. De ska inte hindra oss från att uppleva naturen, de ska tvärtom göra det möjligt för oss att uppleva så mycket som möjligt. Detta innebär bland annat att de är stabila men stötdämpande och tål väta bra, och har en ordentlig yttersula så att vi inte halkar. De ska dessutom göra det möjligt för foten att andas, för det behöver både vi och våra fötter på vandringen.

Så vilken sko ska jag köpa?

Ja, det beror lite på vilken vandring du ska ut på, och när. Det finns tunnare vandrarskor som är anpassade för sommaren, och så kallade all season-kängor som är vandringsskor i Gore-Tex som håller dig torr och stabil i alla väder under hela året. Med en sådan sko behöver du förstås bara en sko (eller en på varje fot, naturligtvis) för alla årets vandringar. Skon är med fördel lätt - om det är något som ska vara jobbigt är det vandringen i sig självt, inte vandringsskorna. En rejäl sula under vill vi dock ha, med god dämpning. Vi vill kunna ha en ganska tung ryggsäck på ryggen, och känna att skorna hjälper till att stabilisera underifrån och på så vis skonar fötterna, knäna, höfterna och ryggen. Vandrarskor har en vridstyv sula, vilket helt enkelt betyder att den är så stabil att den inte vrider sig som till exempel en löparsko om underlaget är ojämnt. Ta god tid på dig när du köper dina vandrarskor, de ska bära dig långt.

Högt eller lågt?

Det finns vandringsskor, och höga kängor. Och mellanhöga kängor. Den låga vandringsskon är perfekt för vandring på hyfsat ordentliga stigar och där vi vet att det kommer vara relativt torrt. även om man ska till självaste Alperna eller för all del Himalaya på vandring, behöver det inte betyda att man måste ha en stor känga. En låg vandringssko är lättare, och torkare ofta fortare och bättre. På resande fot är den förstås också bra av en annan anledning - den är lätt. Bland de låga vandringsskorna finns olika modeller. En lätt person med lätt packning köper med fördel en lätt sko! Behöver man av någon anledning mer stabilitet på fötterna, eller om man har en tung ryggsäck och ska vandra en bra bit, då är det naturligtvis klokt med en kraftigare sko. En högre vandringskänga är bra för stabilitet kring fotleden. Dessutom håller de även vristen torr. även här finns många olika modeller att välja på.

Redo för äventyr

När fötterna väl är utrustade dröjer det inte länge förrän vi känner suget att ge oss iväg på en riktig vandring. Mot Kungsleden kanske, för att vandra någon av de 42 milen leden utgör i Lapplandsfjällen! Kungsleden går genom fyra nationalparker, bland annat Abisko och Sarek. Storslagna vyer och magnifika naturupplevelser väntar. Höga Kusten-leden, Skåneleden och Bergslagsleden är andra vackra alternativ i Sverige. Eller för stockholmaren - Källtorpssjön runt i Nackareservatet. Fem kilometer, ingen planering behövs! För den med förkärlek till Dalsland rekommenderas Pilgrimsleden, där mången pilgrim vandrat på vägen mot Nidaros (Trondheim). Leden är 56 kilometer lång och bland annat kan tjusiga Dalslands kanal beskådas.

Högt över havet

Blickar vi ut i världen är vandringsmöjligheterna oändliga. Varför inte ta tre dagar av de lata åtta på Gran Canaria och vandra tvärs över ön? Välj ett charterhotell i Las Palmas-trakten så att du har nära till bergen. Ett annat förslag är annars att resa till pittoreska Kreta, om våren. Börja i bergen strax öster om Chania, och vandra i De vita bergen (Lefka Ori). Spana på de vita topparna och känn lugnet, när du knyter upp vandrarskorna och tar en iskaffe på en mysig taverna. Kanske är vandrarskorna riktigt sköna? Och du har lite tid på dig? Satsa på Camino de Santiago i norra Spanien. Ledens sista sträcka, och den de flesta vandrar, börjar i franska Saint Jean Pied de Pont. Väl framme i Santiago de Compostela, ungefär 35 dagar senare, har du sett 350 städer och byar. Samt vinodlingar och eukalyptusträd, och Förlåtelsens träd och en Vinfontän. Och mycket mer, naturligtvis. Kanske har du blivit lite klokare också?

Slår det mesta

Att knyta på sig vandrarskorna och ge sig ut, om så bara i en halvtimme, är bra av så många anledningar. är terrängen sluttande så du får ta i lite, än bättre. Att promenera på regelbunden basis sänker blodtrycket, och minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Stressnivån sänks av motion och naturupplevelser - en brittisk studie från 2012 visar att fyra dagar i naturen ökade kreativiteten, problemlösningen och koncentrationsförmågan med 50 procent. Att vandra är dessutom gratis och miljövänligt. Kan det bli så mycket bättre?

Säker betalning
Med kort eller faktura
FANTASTISK SERVICE
För att du ska bli nöjd
Retur
Kostnadsfritt och enkelt
Kundtjänst
040-13 33 31
PETER HAHN:s kundtjänst
040-13 33 31


Välkommen att ringa vår personliga kundtjänst vardagar 08–18, lördagar 09–15.

Du kan även skicka ett meddelande till
service@peterhahn.se