Handla smartare - med PETER HAHN-appen. Tydlig, enkel, snabb.

Installera

Nattkläder

Kategorier
Filtrera
Sortera efter:
Topplistan
1 2 från 3 »

Sidan

Sidan 1 av 3

Vi söker just nu efter passande höjdpunkter för dig
1 2 från 3 »

Sidan

Sidan 1 av 3

Framtiden tillhör dem som tror på sina vackra drömmar

Betydelsen av en god natts sömn kan knappast överskattas, det vet alla som prövat på motsatsen. Behagliga nattkläder är kanske inte det allra första vi tänker på när det gäller att sova riktigt gott. Men att dra på sig ett sovplagg vi älskar gör i alla fall ingenting sämre, tvärtom. I bästa fall infinner sig ett förnöjsamt och avkopplat ah! Orden i rubriken är Eleanor Roosevelts, amerikansk FN-delegat och presidentfru, och säger något om vikten av att ta sina drömmar på stort allvar. Nu var det nog inte främst det vi drömmer om på natten Fru Roosevelt menade, men hur vi tacklar vår vardag är skarpt sammanlänkat med hur vi har det med sömnen.

Att sova gott

Hur bra vi sover beror på alltifrån hur vi sov under natten som varit till vad vi ätit under dagen, om vi fått tillräckligt med frisk luft, hur mycket vi har att tänka på och helt enkelt hur vi mår - fysiskt och psykiskt. Några generella råd för att få till sömnen om den krånglar: Lägg dig och gå upp samma tid varje dag, pausa Facebook och allt dylikt, ta inga power naps på dagen och undvik sött på kvällen. Satsa på att bli en mästare på avslappning, genom till exempel meditation eller yoga.

Bara det bästa är gott nog i sängen

Vilan är så viktig, och självklart ska vi ha något riktigt behagligt på oss under tiden. Sömn är en tid för återhämtning och också ett tillfälle att alldeles koppla bort sådant vi för stunden i alla fall inte har en lösning på. Precis som underkläder är nattkläder de plagg som står oss allra närmast. Intill hjärtat, intill huden. Ett vackert nattplagg betyder att vi tar hand om oss själva, och det finns så många sköna och vackra nattlinnen och pyjamasar att det nästan är vår plikt att hitta några favoriter! Oavsett om vi har en partner eller om vi är ensamma och ingen ser vad vi har på oss spelar det vi väljer att bära när vi sover roll för välbefinnandet.

Bli en hjälte i pyjamas

I ett barnprogram som heter Pyjamashjältarna räddar färgglada små figurer världen från skurkar. Programmets framgång säger förstås något om nattens magi men faktiskt också om pyjamasens förträfflighet. Det är ett bekvämt och praktiskt plagg som för den sakens skull inte betyder vardaglighet. Från början kom pyjamasen från österland, och tog sig till Europa med de koloniala britterna. Pyjamasen, praktisk och bekväm som sagt, inspirerades av husaruniformen, fick knappar och snören och ersatte enkelt nattskjortan som det dominerande sovplagget. När sedan självaste Coco Chanel fick upp ögonen för pyjamasen var förvandlingen mot ett sofistikerat plagg, också för kvinnor naturligtvis, ett faktum.

Alla dessa nattlinnen

På 1600-talet och fram till i början av 1900-talet såg mäns och kvinnors nattskjortor i stort sett likadana ut. Man hade de ganska stora, oformliga plaggen bara att sova i. När herrpyjamasen kom utvecklades också de kvinnliga nattlinnena. Skjortorna påbörjade sin resa mot feminina linnen och i vissa fall sexiga plagg. I dag finns som alla vet en rad olika modeller av nattlinnen. Det är egentligen bara att prova sig fram till sin favorit. Långt linne eller kort, ärmlöst, kortärmat eller med trekvartsärm? Skirt och utmanande med spets eller modell lite rejälare som du tveklöst hämtar tidningen i? Angenäma val, ändå!

Beigt, blått eller blommigt

Färger påverkar hur vi mår och hur vi tänker. Och hur vi sover. Okej, härom tvistar de lärde. Men psykologerna verkar hyfsat överens om att olika färger påverkar oss på olika sätt. När vi ser rött reagerar vi inte på samma sätt som när vi ser rosa. Och så vidare. Låt oss för skojs skull, och på ett förenklat sätt, koppla färger på sovkläder till hur vi skulle sova:

  • Vitt plagg: harmoniskt och fredligt men ensamt
  • Svart plagg: erotiskt och sofistikerat men isolerat
  • Blått plagg: lugnt och hoppfullt men nostalgiskt
  • Grönt plagg: äventyrligt och avslappnat men svartsjukt
  • Gult plagg: kommunikativt och filosofiskt men oärligt
  • Rött plagg: passionerat och revolutionärt men otåligt
  • Rosa plagg: intimt och vårdande men skört


Nattlinnen och pyjamasar har, precis som sommarklänningar, ofta blomtryck av något slag. Oavsett om vi pratar stora, färgglada blommor eller ett diskret och småblommigt tryck, blir känslan feminin och lätt. En vacker urringning blir kanske pricken över i. Eller detaljer såsom vackra knappar, en glitterkant nedtill eller ett vågformat avslut på ärmarna. Ett litet förslag är annars att ta nattplagget som ser allra skönast ut och fråga om det finns i favoritfärgen! Om inte, kanske i den eventuella sängkamratens?

Sov gott

När vi sitter på sängkanten i vårt nya, vackra och behagliga nattplagg, eller det som vi faktiskt kanske borde byta ut, återstår att sova gott. Men oavsett vad vi har på oss eller om vi är spritt språngande, tenderar vi ibland att sabotera för oss själva. Vi behöver bara vila, men tänker på dittan och dattan och på något vi kanske kunde gjort annorlunda eller hur vi ska få ihop morgondagen. Ett tips är att helt enkelt känna hur den nya pyjamasen eller de små blommorna på nattlinnet känns mot huden. Slut ögonen och andas. Tänka gör vi i morgon. God natt!

Säker betalning
Med kort eller faktura
FANTASTISK SERVICE
För att du ska bli nöjd
Retur
Kostnadsfritt och enkelt
Kundtjänst
040-13 33 31
PETER HAHN:s kundtjänst
040-13 33 31


Välkommen att ringa vår personliga kundtjänst vardagar 08–18, lördagar 09–15.

Du kan även skicka ett meddelande till
service@peterhahn.se