Handla smartare - med PETER HAHN-appen. Tydlig, enkel, snabb.

Installera

Herr Kavajer/blazrar

Kategorier
Filtrera
Sortera efter:
Topplistan
1 av 1

Sidan

Sidan 1 av 1

Vi söker just nu efter passande höjdpunkter för dig
1 av 1

Sidan

Sidan 1 av 1

Kavajer – tillförlitliga följeslagare hela dagen

Jackan som helt enkelt alltid passar. En herrkavaj som sitter bra gör att man får en fin figur för varje tillfälle. För festliga och formella tillfällen kan man bära den med de tillhörande kostymbyxorna, eller för ett mer avslappnat utseende kan man även kombinera den med tygbyxor eller jeans. Beroende på kavajens design och detaljer kan man få till helt olika looks – utan att någonsin behöva avstå från stilren elegans.

Herrkavajen och dess möjligheter

Kavajer är jackor som kan stängas på framsidan med knappar. De har i vanliga fall en markant skuren reverskrage och breda knappar på manschetterna. Två sidofickor sitter antingen utanpå i höfthöjd eller är integrerade inuti jackan. En tredje ficka finns på vänster sida i brösthöjd – där mestadels en näsduk sitter.

Snittet

Moderna kavajer är skurna smalare än de klassiska. Ofta designas kragarna även kortare och smalare. I princip kan man skilja mellan det amerikanska och det engelska snittet:

 • det amerikanska snittet: två knappar, ett sprund (ryggslits) i mitten på ryggsidan
 • det engelska snittet: tre knappar, två sprund på ryggsidan

Ett speciellt karaktärsdrag på kostymkavajen är en extra biljettficka strax ovanför den högra sidofickan. På skräddarsydda kavajer kan man öppna och stänga knapparna på ärmarna som man vill.

Kavajstilar

Eftersom dessa klassiska jackor har specifika kännetecken som alltid återkommer ger försiktiga förändringar stor glädje – och skapar omväxling i den manliga garderoben. Den långa traditionen av herrkavajer är en del av den västerländska herrklädseln och har på så vis, uppdelat i stora drag, gett upphov till ett par olika stilar.

business-området, som gärna kopplas ihop med storstäder, bär man främst herrkavajer av slätt, fint tyg och i dämpade färger. Från mörkt antracit till ljusare grått till mörkblått – kombinerat med en ljus skjorta och en kostym.

Herrkavajer motsvarar en särskild stil som är lånad från de klassiska folkdräkterna. Denna traditionella jacka av lodentyg med ståkrage och hornknappar kan numera även glädja sig åt ökad popularitet i städerna.

Herrkavajer kan man även ofta bära på fritiden eller till mindre formella tillfällen. Här har grövre, ofta melerade tyger etablerat sig. De kommer även i starkare färgtoner som sträcker sig alltifrån grönt till bruna toner och är emellanåt även mönstrade.

Material

Somriga kavajer innehåller bomull eller lätta linne-silkeblandningar. När det är kallt ute är det mycket behagligt och värmande att ha på sig en herrblazer av särskilt mjuka tyger. Blandningar av polyester och viskos används även ofta.

Dyrbara tweedkavajer, som även klarar av en regnskur utan problem, framställs av den berömda skotska tweeden . Den övertygar inte enbart med sin speciella look, utan är även extremt tålig.

Hur bär man kavajer?

På mötet, på familjefesten, på promenaden eller på en romantisk dejt – med en dyrbar kavaj är en man alltid klädd på rätt sätt. Herrkavajer går inte enbart utmärkt att kombinera på många olika sätt – när de sitter bra, är de även mycket bekväma.

Kombi-konstnär

Kavajen visar sin eleganta och seriösa verkan både i kombination med en kostym och solo. Buren med en touch av avslappnad självständighet utstrålar kavajen en särskild charm. I vissa situationer rekommenderas följande sätt att bära kavajen:

 • Festliga tillfällen
  Det är ett måste att vara lämpligt klädd vid festliga tillställningar. Beroende på klädkoden eller "dresscoden", som man vanligtvis kan hitta i inbjudan, kan män sällan kringgå kostymen. Det betyder: kavaj, tillhörande byxor, skjorta, slips – och outfiten är perfekt. Man kan även ha en rock över kavajen under kalla dagar.
 • Kontoret
  Kostymer är en föreskrift på många kontor. Det går ofta att variera överdelen under kavajen – till exempel kan man ha en fint stickad tröja över skjortan eller en elegant polotröja istället för en skjorta. I branscher, där klädkoden inte är lika sträng, bär män gärna kavaj till tygbyxor, chinos och allt oftare också till jeans.
 • Fritid
  På den välförtjänade fritiden är det inne att ha bekväma kläder. En lättsam skjorta eller en polotröja och jeans – kombinerat med diverse kavajer, som till exempel en jacka med rutigt mönster eller en av tweed – ser avslappnat och samtidigt elegant ut. Grovt stickade kavajer kan även utmärkt kombineras i fritids-looken.

Knapparna – en förklaring

Kavajer bärs öppna eller knäppta. I det senare fallet finns det, oavsett hur kavajen är skuren, en regel för män att följa: den nedersta knappen låter man alltid vara oknäppt. Det betyder att enbart den översta knappen är knäppt på en jacka i amerikansk stil med två knappar. På en blazer i engelsk stil med tre knappar knäpps därmed antingen bara den mellersta knappen eller de två översta knapparna.

Som skräddarsydd – att hitta den rätta storleken

Viktiga mått på en jacka är rygglängd, armlängd, axelbredd och omkretsen runt bröstkorgen. Den som vill vara på den säkra sidan att herrkavajen sitter rätt i den angivna storleken innan man beställer kan mäta de nödvändiga längderna på kroppen med ett måttband och jämföra med storlekstabellerna som finns till varje produkt.

Se till att inte lägga måttbandet för tätt intill kroppen. På så vis kan man kontrollera att jackorna sitter bekvämt.

Det lilla extra – västen

Västar var i början av 1900-talet fortfarande nästan obligatoriska till kostymen. Även idag är det vanligt att ha väst på sig. Men de är även populära var för sig och kan lätt och ledigt kombineras. Västar utan ärmar kan man ha över skjortor. Man låter traditionellt, som med kavajer, även den nedersta knappen vara oknäppt på västar.

Som en del av kostymen framhäver västen outfitens formella, korrekta intryck. I kombination med rutade eller mönstrade skjortor i fritids-looken utstrålar västen en avslappnad elegant touch. En sak är säker: en man, som bär väst till kavaj, är modemedveten och förtrogen med herrkläder och värdesätter ett självsäkert och noggrant valt utseende.

Nuförtiden är västen mestadels valfri – ett uttryck för en viss stil. Kavajer bör däremot finnas i varje mans garderob. Det stora sortimentet gör det enkelt att hitta den riktiga jackan för varje typ och tillfälle.

Säker betalning
Med kort eller faktura
FANTASTISK SERVICE
För att du ska bli nöjd
Retur
Kostnadsfritt och enkelt
Kundtjänst
040-13 33 31
PETER HAHN:s kundtjänst
040-13 33 31


Välkommen att ringa vår personliga kundtjänst vardagar 08–18, lördagar 09–15.

Du kan även skicka ett meddelande till
service@peterhahn.se