Handla smartare - med PETER HAHN-appen. Tydlig, enkel, snabb.

Installera

Herr Kostymer

Kategorier
Filtrera
Storlek
Färg
Material
Märke
Pris
Sortera efter:
Topplistan
1 av 1

Sidan

Sidan 1 av 1

Vi söker just nu efter passande höjdpunkter för dig
1 av 1

Sidan

Sidan 1 av 1

Kostym – ett måste för eleganta män

På samma sätt som klänningen räknas till ett typiskt klädesplagg för kvinnor är kostymen ett måste för män. Med en klassisk kostym kan nästan inget gå fel, vare sig på kontoret eller vid sofistikerade evenemang. Genom en utomordentlig passform och speciella detaljer betonas den manliga formen och resulterar i en extravagant look. Ädel, elegant, stilmedveten – en perfekt klädsel för modemedvetna män.

Den perfekta passformen – kostymernas A och O

Att en kostym sitter som den ska är en förutsättning även för att de dyraste kostymerna ska komma till sin fulla rätt. Det finns några riktlinjer som män kan använda för att hitta den perfekta passformen när de är på jakt efter en kostym.

 • Slag
  Slaget ska ligga löst mot nacken och låta ungefär en centimeter av skjortans krage kika fram. Om det är för mycket luft mellan skjortkragen och slaget är kavajen utan tvekan för stor.
 • Axlarna
  Detta är kostymens viktigaste passform eftersom den inte går att korrigera. Axelpartiet ska utgöra en rak linje, axelsömmen får falla lite över axlarna.
 • Bröstpartiet
  Ett enkelt test räcker: när knappen är stängd får kavajen inte spänna över bröstet. Men den får inte heller vara för stor, det ska inte finnas plats för mer än en handsbredd luft.
 • Midjan
  Om midjan är för tajt spänner det även här när knappen är stängd. Likväl är en figursydd kavaj en stor fördel eftersom den betonar den manliga T-formen.

Det går att se om ärmlängden är rätt med en enda blick. När armarna hänger vid sidan ska ärmen sluta på handryggen i höjd med tumroten. Då kan skjortmanschetten fortfarande sticka ut en centimeter. Kavajens längd beror på kostymens modell och snitt. En klassisk längd bör gå ned över höften. Om man problemlöst kan gripa tag om kavajens nedre söm är längden perfekt.

Stilar och trender för kostymer – från klassisk till modern

Det verkar så enkelt, bara att välja rätt storlek och färg och så har man hittat en kostym. Vem hade trott att så många ytterligare faktorer spelar en viktig roll? Kostymernas "fit" skiljer sig avseende passform:

 • Regular – klassisk
 • Slim Fit – sportig
 • Skinny Fit – modern

Nästa fråga är om kavajen ska ha en, två eller till och med tre knappar. Därmed kan en mer klassisk stil eller sportig kombination uppnås. Kostymer för män kombineras gärna med matchande skjortor eller T-shirts och garanterar en elegant look – på kontoret eller vid evenemang, med en passande väst är man alltid på den säkra sidan.

De flesta kostymer består klassiskt sett av bomull. Ovanligare material som tweed, jersey, linne, manchester, flanell eller denim ger en uppseendeväckande look.

Små accessoarer med stor effekt – kombinera kostymen på rätt sätt

För att framhäva sin egen stil är det viktigt att sätta accenter med stilrena accessoarer och på så vis stå ut från mängden. Generellt sett gäller regeln "mindre är mer". För att inte verka helt overdressed räcker det ofta att fundera på följande detaljer.

Rikta blicken nedåt

Skor är den viktigaste accessoaren när det kommer till mode för män. Till en kostym bär man klassiska, mörka läder- eller lackskor. Om tillfället tillåter det kan finskorna även bytas ut mot sneakers eller eleganta ankelkängor.

Men även strumporna spelar en viktig roll. De ska alltid matchas till kostymens färg, för det mesta en nyans mörkare. Den som känner sig vågad kan även kombinera med färgglada eller mönstrade strumpor.

Små men betydande: rätt detaljer gör hela skillnaden

Vid val av slips går meningarna isär. Det klassiska valet är en bredare slipsmodell i en dämpad färg eller med rutor eller ränder. Den som vill vara mer uppseendeväckande kan istället välja en smalare, enfärgad slips . Till en smoking bärs utan undantag en fluga. För en dandyinspirerad stil passar flugor även till en tredelad kostym eller hängslen och skjorta.

Manschettknappar visar på äkta stil. De ska dock vara tillverkade av högkvalitativa material som till exempel äkta silver . En strikt businesslook kan få en fräsch flair med en bröstnäsduk. En sidennäsduk i en matchande färg som viks till en trekant och stoppas i bröstfickan gör riktiga modeunderverk. Även klockor och skärp visar på stil och smak.

I gott skick: tips för kostymvård och -rengöring

Kostymer behöver inte tvättas efter varje användning. Såvida inga stora fläckar syns räcker det att lämna in dem på kemtvätt en till två gånger om året. För att befria tyget från lukt räcker det oftast att vädra kostymen i den friska luften i ett par timmar. Dessutom hjälper ett ångstrykjärn att friska upp kostymen och befria den från rynkor inför nästa tillfälle.

Den som bär kostym regelbundet kan lämna in dem för rengöring efter behov. Man bör dock tänka på att varje rengöring angriper tygets fibrer och därigenom tunnar ut det. För det mesta räcker lite handarbete. Små fläckar kan tvättas bort med en fuktig trasa och mild såpa.

Länge leve kostymen! Hur förvaras den på bästa sätt?

Rätt förvaring av kostymen är A och O för att den ska få ett långt liv. Vi rekommenderar att förvara den hängande. Galgen som används för kavajen bör vara rund och fylla ut axelpartiet helt. På så vis kan man förhindra att axelvaddarnas form förstörs. Kostymbyxorna bör vikas längs pressvecken och hängas på en byxgalge för att undvika att de veckas.

Lägg aldrig ifrån dig kostymen efter användning utan häng upp den direkt så att den håller formen och ser riktigt snygg ut på även nästa gång.

Kostymer som inte används regelbundet förvaras bäst i klädöverdrag. Klädöverdraget håller damm borta och skyddar färgen från att blekas. Om kostymen ska förvaras över en längre tid, till exempel över vintern, rekommenderar vi att använda en vakuumpåse som dessutom skyddar kostymen mot malar och mögel.

Säker betalning
Med kort eller faktura
FANTASTISK SERVICE
För att du ska bli nöjd
Retur
Kostnadsfritt och enkelt
Kundtjänst
040-13 33 31
PETER HAHN:s kundtjänst
040-13 33 31


Välkommen att ringa vår personliga kundtjänst vardagar 08–18, lördagar 09–15.

Du kan även skicka ett meddelande till
service@peterhahn.se