Handla smartare - med PETER HAHN-appen. Tydlig, enkel, snabb.

Installera

Herr Skjortor

Kategorier
Filtrera
Sortera efter:
Topplistan
1 av 1

Sidan

Sidan 1 av 1

Vi söker just nu efter passande höjdpunkter för dig
1 av 1

Sidan

Sidan 1 av 1

Skjortor – ett måste för alla män

De kan vara stiliga nog för en kavaj eller passa bättre under en mysig tröja, när en ser till detaljerna finns det stora skillnader mellan olika skjortor och de kan bland annat lämpa sig för fina tillställningar eller en ledig kontorslook. Men hur ska man veta vilken modell som passar till vilket tillfälle? Med tanke på hur många olika modeller, färger och kragar det finns kan man verkligen sammanställa varje tänkbar outfit.

En hel värld av skjortor

De är minst lika mångsidiga som kvinnornas blusar och utan tvivel det typiska klädesplagget för män. Skjortor i alla möjliga former och modeller erövrade modet för män redan för många år sedan och är än idag ett måste för varje modemedveten man.

Man kan välja mellan ett mer klassiskt snitt eller en figursydd passform. Båda varianterna är eleganta, men slim fit-skjortor passar bäst på slankare män medan comfort- eller regular fit-skjortor smickrar alla kroppsformer. När det kommer till skjortor är framförallt färgen avgörande:

 • Enfärgat
  vita skjortor är oersättliga och utgör essensen av mode. Med denna färg är det nästintill omöjligt att begå modemisstag eftersom den går att kombinera med tröjor, byxor och slipsar i alla färger och mönster. Men en blå nyans kan också vara lika harmonisk – ett idealiskt val för kontoret och arbetsintervjuer.
 • Rutigt
  Det som tidigare var en skogshuggarskjorta i cowboystil är idag en avslappnad vardagsskjorta. Den kan vara ledig i westernstil eller i en ädlare modell att ha under en tröja – genom olika kombinationer kan en rutig skjorta skapa en helt ny look.
 • Randigt
  Typiskt business? Ja, det stämmer, men tillsammans med en enfärgad tröja kan man styla randiga skjortor på ett modernt sätt. En kritstrecksrandig skjorta räknas till kostymkategorin och ger ett seriöst men samtidigt elegant intryck.
 • Jeansskjorta
  En välkomnande omväxling till de mer typiska skjortorna, som dessutom passar utmärkt med svarta jeans eller chinos. Men tack vare en klassisk kent-krage behöver man inte avstå från stil. Tack vare denimtyget är jeansskjortan ett riktigt blickfång oavsett om den bärs öppen eller knäppt.

Naturligtvis är även mönstrade och färgglada skjortor ett tillåtet alternativ, men de lämpar sig bäst på fritiden och inte vid alla tillfällen. Samma sak gäller för ärmarnas längd – även om kortärmade skjortor är behagligare på sommaren är det lämpligare att välja en långärmad skjorta när man ska på officiella evenemang.

De viktigaste modefrågorna angående skjortor

Mycket kan bli rätt med en skjorta – men otroligt mycket kan också gå snett. Det finns inget värre än olyckligt kombinerade mönster eller sportiga skjortor på en strikt affärsmiddag. Med ett par tips och tricks är det dock lätt att undvika dessa misstag och skapa en modern look.

Kragar, knappar och slipsar – vad ska man tänka på?

Skjortkragen är av stor betydelse framförallt när skjortan bärs till kostym. Beroende på dess form kan en förmodad klassisk vit skjorta egentligen vara av en sportig variant. Följande varianter är omtyckta:

 • Kent
 • Cutaway
 • Buttondown

Den populära kent-kragen eller den något bredare cutaway-kragen passar utmärkt till slips och ger ett elegant intryck. En buttondown-krage är däremot snarare sportig och passar därför bäst på fritiden – till slips passar den inte så bra.

Upprullade ärmar?

Det kan behövas på varma sommardagar eller för att se till att ärmarna inte blir smutsiga. Att rulla eller vika upp skjortärmarna är sedan länge accepterat och ger en ledig look. Det är till och med tillåtet på formella tillställningar och utgör där ett bättre alternativ än en kortärmad skjorta.

Man ska absolut inte rulla upp ärmarna om man har en kavaj eller blazer över skjortan. De ska heller inte bara dras upp på armarna, det ger ett oprofessionellt intryck.

Det blir bäst om man försiktigt rullar upp ärmarna till underarmen eller strax ovanför armbågen och naturligtvis ska båda ärmarna se likadana ut. För detta krävs det att tyget är helt utan skrynklor, därför ska man helst göra det direkt efter tvätt och strykning.

Män som gillar att ha manschetter i ett annat mönster än resten av skjortan kan välja "the Italian method": dra manschetten över armbågen och vik sedan upp den redan vikta delen av ärmen en gång till och se till att manschettens kontrast ännu är synlig.

Vad gör man när det blir varmt?

Medan skjortor passar utmärkt för vintern tillsammans med tröja, väst eller kavaj kan det bli svårare på sommaren. Den som måste klä sig propert och inte ens får rulla upp ärmarna för att svalka sig kan istället bära en undertröja.

Med undertröjan får man ett extra lager som absorberar fukt och därmed förhindrar svettfläckar på skjortan. Framförallt bomull lämpar sig utmärkt för detta, men se till att undertröjans färg passar med skjortans. En tajt modell ser också till att undertröjan inte syns.

Linneskjorta – go eller no-go?

För avslappnade sommarkvällar och varma dagar på kontoret utgör linneskjortan ett behagligare alternativ till styvare material. Den sitter ledigt och låter luften cirkulera samtidigt som den är ett snyggt klädesplagg. Hur vore det till exempel med en ljus, melerad skjorta till ett par mörka kostymbyxor?

Och en viktig fråga som avslut

Hur många skjortknappar får man lämna öppna? Vad ser bra ut och vad är helt enkelt för mycket hud? Det beror på situationen och ens egna smak, men principiellt gäller följande: med knäppta knappar är man definitivt på den säkra sidan.

På kontoret kan man vid behov öppna den översta knappen, men inte mer. I vardagen har man dock större frihet, vilket också leder till ett elegantare intryck när knapparna faktiskt är knäppta.

För en riktig gentleman är frågan dock egentligen oviktig eftersom han har alla knappar stängda och kombinerar sina skjortor med en passande slips. Och till och med inom kreativa kretsar är det vanligt att knäppa en smal krage hela vägen upp och styla skjortan utan slips.

Det viktigaste är dock att man känner sig bekväm i sina kläder, oavsett vilken stil det rör sig om. Om man känner sig instängd i en helt knäppt skjorta är det bättre att knäppa upp den översta knappen och istället stå för sin individuella styling. För skjortor räknas som ett absolut måste för alla modemedvetna män.

Säker betalning
Med kort eller faktura
FANTASTISK SERVICE
För att du ska bli nöjd
Retur
Kostnadsfritt och enkelt
Kundtjänst
040-13 33 31
PETER HAHN:s kundtjänst
040-13 33 31


Välkommen att ringa vår personliga kundtjänst vardagar 08–18, lördagar 09–15.

Du kan även skicka ett meddelande till
service@peterhahn.se