Handla smartare - med PETER HAHN-appen. Tydlig, enkel, snabb.

Installera

Sängkläder

I denna kategori, tyvärr finns inga produkter tillgängliga

Vi söker just nu efter passande höjdpunkter för dig

Sängkläder för drömska nätter

Omsvept av mjuka tyger och ihopkrupen i ett mysigt täcke får vackra sängkläder dig att drömma. I mjuk flanell eller utsökt silke med vackra motiv – med rätt bäddset med påslakan och örngott blir sovrummet till ett sömnparadis. Intrycket fulländas av mjuka dra-på-lakan i matchande färger som lockar till sömn och får en att må hur bra som helst.

Hemtrevligt i sovrummet

För en vilsam sömn är framförallt madrassen viktig, dess fasthet och beskaffenhet ska anpassas efter individuella behov. Men även huvudkudden och täcket spelar en viktig roll eftersom deras fyllning avgör vilka värmeegenskaper de har.

Med högkvalitativa sängkläder hålls kuddar och täcke i gott skick och kan användas i många år. För detta krävs framförallt:

 • Underlakan
 • Örngott
 • Påslakan

Sovrummet kan dekoreras efter säsong med passande bäddset, hur vore det med söta blomstermönster till sommaren eller ett färgspel med orangea nyanser som matchar höstlöven?

Vad bör jag tänka på när jag köper sängkläder?

Det kanske verkar som att sängkläder bara skiljer sig åt med hänseende på färger och mönster, men egentligen har de många fler olika egenskaper. Framförallt underlakan måste vara särskilt robusta för att kunna ta upp fukt och inte snabbt nötas ut. Men även örngott och påslakan ska kännas behagliga.

Materialskillnader

Vissa gillar tjocka, grova tyger medan andra föredrar sådana som känns svala och släta. Hur sängkläderna känns mot huden beror på vilket material de är gjorda av. Du kan välja mellan:

 • Bomull
 • Linne
 • Syntetfiber

Bomull är det populäraste alternativet eftersom sängkläder av bomull både är robusta och hudvänliga, dessutom känns tyget väldigt mjukt. Linne och syntetfiber har en särskilt bra förmåga att ta upp fukt, för allergiker lämpar sig polyester särskilt bra.

Underlakan tillverkas för det mesta av en blandning av bomull och elastan, ibland även syntetfiber. Dessa ger en frottékänsla som är både fluffig och behaglig, alltså perfekt för en avslappnad nattsömn.

Rätt storlek

Det är viktigt att tänka på sängklädernas längd och bredd och köpa den storlek som motsvarar ens säng och madrass. Täcken har ofta måtten 135 x 200 cm medan örngott ofta har storleken 80 x 80 cm.

Oftast finns det även lämpliga påslakan i specialstorlekar för bredare varianter – för att hitta rätt storlek är det klokt att mäta sitt eget täcke.

Även underlakan kommer i olika varianter och kan passa breda madrasser. Även om tyget är mycket elastiskt tack vare en andel elastan ska man välja en storlek som är så nära madrassens mått som möjligt. På så vis håller lakanet längre och den bäddade sängen ser snyggare ut.

En bekvämlighetsfråga

För att kuddar och täcket ska hållas på plats finns det olika förslutningar att välja mellan. Under en lång tid var det mycket populärt att stänga sängkläder med knappar, eftersom de är lätta att applicera och dessutom är dekorativa. Men att knäppa ihop ett påslakan eller örngott är omständligare än att stänga det med ett blixtlås.

Nu för tiden är det lätthanterade blixtlåset den vanligaste förslutningen. Genom högkvalitativ tillverkning sitter blixtlåset säkert och håller i flera år.

Bomull – perfekt för alla årstider

Det är inte för intet som bomull räknas som det mest omtyckta materialet för sängkläder, oavsett om det är en ren, specialbehandlad bomull eller en bomullsmix.

 • Bomullsflanell
  Len och varm, perfekt för kalla nätter. Detta tyg består av 100 % bomull utan tillsats av andra fiber. Det är lätt ruggat vilket gör att det känns särskilt behagligt mot huden och kan dessutom ta upp mycket fukt.
 • Flanell
  Precis som bomullsflanell passar detta material perfekt till vintern, det är varmt och lättskött. Flanell har dessutom ett ädelt utseende.
 • Jersey
  Även jersey består av ren bomull, ser nästan stickad ut och har andningsaktiva egenskaper. Detta elastiska tyg har en god fuktupptagningsförmåga.
 • Bomullssatin
  En av de finaste och ädlaste tygerna som kännetecknas av en lätt glans. Sängkläder av bomullssatin lämpar sig både för sommar och vinter eftersom de har värmereglerande egenskaper.
 • Bäckebölja
  Strykfritt och mycket lätt – detta material består av en blandning av bomull och syntetfiber såsom polyester vilket ger ett fint utseende och gör att det framförallt lämpar sig på sommaren. Dess krusiga, lätt upphöjda ränder är ett tydligt kännetecken för bäckebölja.

Beroende på årstid kan man alltså välja ett svalare material för sommaren eller en mysig flanell för kalla vinternätter. Vilka sängkläder man föredrar beror främst på hur man tycker att de känns och vad man trivs med, men även om de har det utseende man önskar.

Naturlig sömn med silke

Allergier har inte en chans mot silke. Den som väljer bäddset av silke väljer komfort och en vilsam sömn. Tyget är andningsaktivt och tar upp den fukt som uppstår under nattens lopp. Sängkläder av silke passar alltså perfekt för den som lätt svettas och sover med ett tunnare täcke även under vintern.

Dessutom känns silke oerhört lent och behagligt mot huden och lämpar sig även för allergiker. Tack vare naturlig tillverkning och tygets särskilda struktur är sängkläder av silke ett utmärkt val även för personer med känslig hud eller neurodermit. När det kommer till utseende är silke ett elegant val som ser vackert ut året runt.

Tips för ett sagolikt sovrum

Om sovrummet är romantiskt inrett med ljusa färgtoner och lekfulla detaljer passar det att välja sängkläder i en liknande stil. Med hjälp av blommönster och -rankor i olika nyanser kan man förvandla sovrummet till ett fridfullt paradis.

Ränder och enkla mönster är bra alternativ för personer med en mer klassisk smak. Även enfärgade sängkläder kan lätt dekoreras med ovanliga kuddar eller filtar och med vändbara sängkläder som ser olika ut på de olika sidorna får man ännu mer omväxling. Du uppnår perfekta förutsättningar för välmående genom en modern inredning att njuta av under dagtid och rätt omständigheter för en god natts sömn till natten.

Säker betalning
Med kort eller faktura
FANTASTISK SERVICE
För att du ska bli nöjd
Retur
Kostnadsfritt och enkelt
Kundtjänst
040-13 33 31
PETER HAHN:s kundtjänst
040-13 33 31


Välkommen att ringa vår personliga kundtjänst vardagar 08–18, lördagar 09–15.

Du kan även skicka ett meddelande till
service@peterhahn.se