Handla smartare - med PETER HAHN-appen. Tydlig, enkel, snabb.

Installera

Sängtextil

I denna kategori, tyvärr finns inga produkter tillgängliga

Vi söker just nu efter passande höjdpunkter för dig

Sovrumsartiklar av hög kvalitet för en vilsam sömn

En god sömn låter både kropp och själ återhämta sig – men kräver en bekväm säng. Bortsett från en högkvalitativ madrass spelar framförallt täcket och kudden en viktig roll. Beroende på årstid och köldkänslighet rekommenderas olika fyllningar för att få ett nattligt välbefinnande och behagligt klimat att sova i. Äntligen bättre sömn! Dröm sött med rätt sovrumsartiklar.

Täcken för olika årstider

Svettas på sommaren, frysa på vintern? Med rätt sovrumsartiklar hör det till det förflutna – olika fyllningar gör en perfekt anpassning till temperaturen möjlig. Det är upp till en själv om man byter täcke med årstiderna eller bestämmer sig för en modell för hela året. Man skiljer generellt sett på:

 • Vintertäcken
 • Sommartäcken
 • Året runt-täcken
 • Fyra säsonger-täcken

De senare två består av två delar: ett tunt sommartäcke som vid behov kan fästas på året runt-täcket med hjälp av tryckknappar. Denna lösning lämpar sig alltså även för vintern och är en praktisk variant som sparar plats.

Det är insidan som räknas

Detta gäller inte bara för människor. Även sovrumsartiklar har en insida, även om den bara består av fjädrar och dun. Fyllningen påverkar täckets värmeegenskaper eftersom olika material är olika bra på att lagra varm luft i sitt inre. Följande fyllningar är särskilt populära:

 • Tencel/Lyocell
  Är fibrer av naturlig cellulosa. Dessa utvinns genom hållbart skogsbruk. Detta material är alltså snällt mot naturen, har utmärkta värmeegenskaper vid alla temperaturer och leder snabbt bort fukt. Tencel/Lyocell är en utomordentlig fyllning för allergiker.
 • Dun
  Gåsdun, anddun eller en fjäderblandning – dessa täcken släpper igenom fukt och värmer optimalt på vintern. Gåsdun är generellt sett varmare än anddun, medan ejderdun räknas till de bästa och varmaste dunen.
 • Ull
  Värmereglerande och konditionerande: sovrumsartiklar av ull är perfekta för kalla temperaturer. Extra mjuka ullsorter är väldigt omtyckta och mysigt värmande även i isande kyla.
 • Bomull
  Artiklar av bomull passar extra bra för den varma årstiden eftersom de är svala och effektivt absorberar fukt. De har antistatiska egenskaper och är lätta att tvätta och utgör alltså ett bra alternativ för allergiker.

Ibland tillsätts även spån från cembratall till ulltäcken, vilka har en antibakteriell och temperaturreglerande effekt. De kännetecknas dessutom av en härlig doft som ger en behaglig känsla hela natten.

Täckets yttertyg består i de flesta fall av bomull. Med hjälp av påslakan i olika varianter och färger kan sovrumsartiklarna matchas efter sovrummets inredning.

Sovrumsartiklar för varje dag: Rutsydda täcken

Dessa täckens främsta kännetecken är att fyllningen är jämnt fördelad. Täcket är indelat med sömmar, så att fyllningen inte kan glida omkring. Fjädrar, dun eller ull stannar därigenom på sin plats och kan värma jämnt.

Kassettäcken har fastsydda stegband mellan det undre och övre yttertyget vilka fungerar som mellanväggar så att fyllningen hålls på plats. Därigenom uppstår heller ingen värmeförlust.

Punktkviltade täcken är också indelade, men indelningen är inte sluten vilket ger täckets fyllning en begränsad rörlighet. Varje kammare måste dock inte fyllas enskilt utan fyllningen fördelar sig om täcket skakas. Täcken med rutsömmar har en liknande uppbyggnad: tack vare de slutna rutorna kan fyllningen inte förflytta sig, täckets ovan- och undersida är direkt hopsydda utan stegband.

Täcken kommer i standardstorlekarna 135 x 200, 155 x 200 och i den extra långa varianten 155 x 220. De kan alltså anpassas efter ens egen storlek, så att hela kroppen täcks och hålls varm.

Rätt kudde för olika sovställningar

Huvudkuddar är en viktig förutsättning för en god sömn, de kommer för det mesta i storlekarna 40 x 40 eller 80 x 80 cm. Med rätt fyllning och form får de nacken att slappna av, avlastar ryggen och garanterar en utmärkt återhämtning under natten:

 • Klippulltussar och spån från cembratall
 • ​Påfyllbara fiberbollar av polyester
 • Ulltussar
 • Skumkärna (viskos eller polyuretan)
 • Vildsiden
 • Dun och fjädrar

Nackens muskler kan slappna av tack vare speciella kuddar för nacken. Dessa modeller lämpar sig extra bra för personer som sover på rygg eftersom de då ger en ergonomisk korrekt sovställning. Personer som sover på magen bör däremot välja en plattare huvudkudde för att inte ge nacken för mycket stöd.

Det är viktigt att vädra kuddarna ofta så att den fukt som trängt in i den kan torka igen. Fodralet kan oftast tvättas i tvättmaskin utan problem men kuddens kärna bör regelbundet lämnas in för professionell rengöring.

Inte bara för barn – lättskötta skydd för sovrumsartiklar

För att hålla sängen ren och välvårdad är det en bra början att regelbundet byta sängkläder. Olika skydd skonar madrass och resårbotten så att sängen håller längre.

Ett madrasskydd med resårband är en klok investering eftersom den anpassar sig efter kroppen samtidigt som den skapar ett behagligt klimat att sova i. Madrassen skyddas mot fukt och smuts medan kroppen får stöd. Madrasskydd är dessutom mycket lättrengjorda. Men även ett skyddsfodral ger en långvarig luftcirkulation och fördelar kroppens tryck jämnt över madrassen.

​Tack vare ett vattentätt underlägg förhindras fukt från att tränga in i madrassen, eftersom det har ett inre membran.

Sov som på moln med rätt sovrumsartiklar

Sovrumsartiklar kan enkelt förvaras med praktiska tillbehör som tillexempel en förvaringsväska. Den som byter täcke till sommaren och vintern kan därmed förvara dessa på ett platssparande sätt. Då skyddas de dessutom från damm och kan transporteras utan möda.

En vilsam sömn är A och O för livskvaliteten. Den som kan slappna av under natten kan utvilad börja dagen nästa morgon och har gott om energi – god sömn har en positiv effekt på självaste hälsan. Med rätt sovrumsartiklar förbättras denna, så att inget står i vägen för drömlika nätter.

Säker betalning
Med kort eller faktura
FANTASTISK SERVICE
För att du ska bli nöjd
Retur
Kostnadsfritt och enkelt
Kundtjänst
040-13 33 31
PETER HAHN:s kundtjänst
040-13 33 31


Välkommen att ringa vår personliga kundtjänst vardagar 08–18, lördagar 09–15.

Du kan även skicka ett meddelande till
service@peterhahn.se